en val



Kikar på BBCs valvaka. Ska bli intressant att se vilka som vinner. Uppdatering till folk som kanske inte har så stor koll: Storbritannien har ju alltid haft två stora partier; tories - de konservativa och labour - typ socialdemokraterna. Men på senare tid har även Liberal Democrats blivit rätt stora och man räknar nu med tre stora partier.

Lib Dems kommer inte att få flest röster men man räknar med att inget parti kommer att få majoritet så frågan är vilka två partier som ska bilda regering. Labour med Gordon Brown i spetsen har ju makten nu men folk är missnöjda eftersom UKs ekonomi är i riktigt dåligt skick. Å andra sidan är de rädda för David Cameron och tories eftersom de är oroliga att det ska bli som under Margaret Thatcher.

De har ju något mystiskt system här som kallas First Past the Post. Det innebär att varje valkrets röstar fram en representant till riksdagen. Vi tillhör Hornsey & Wood Green och här kommer troligtvis Lib Dems att vinna. Teoretiskt sett är det alltså möjligt att ett parti får flest röster nationellt sett, men ändå får väldigt få platser i riksdagen eftersom de bara får platserna i de valkretsar där de får majoritet.

Än så länge har bara 3 resultat kommit in så det återstår 647 men generellt sett så lutar det tydligen åt ett uppsving för tories. Ungefär samma sak som hände i Sverige när Alliansen fick makten för fyra år sedan. Snart val i Sverige också. Fast där har jag absolut ingen koll på vad som sker så får läsa på lite när jag kommer hem.

Återkommer när jag har mer att delge.



xx

Kommentarer
Postat av: Veronica

jag sitter också och följer. :P fred vill ju dock att labour ska vinna. hans pappa är typ med där...

2010-05-07 @ 01:33:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0